πλατυ μεσσηνιας“ΙΠΠΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ “

Βρέθηκα και στο πλατύ Μεσσηνίας για τους ιππικούς αγώνες .

Αλλά ο πρόεδρος του ΔΔ Πλατέως Δ.Καλαμάτας Παναγιώτης Τζαβάρας μου τα είπε όλα , και με έβγαλε από τη δύσκολη θέση να γράψω εγώ.

Μας είπε λοιπόν ο Παναγιώτης

Το Πλατύ είναι ένα όμορφο χωριό 520 κατοίκων με την απογραφή του 1991, 16 περίπου km Βορειοδυτικά της καλαματας , κτισμένο λίγο πιο περά από τις Ανατολικές όχθες του πόταμου Παμίσου . Με την νέα διοικητική διαίρεση της χωράς και την εφαρμογή των συνενώσεων το Πλατύ αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αρφανών.

Ένα από τα σημαντικότερα ενδιαφέροντα , όχι μονό του Πλατύ , αλλά ολόκληρης της Μεσσηνίας , ακόμη και της Πελοποννήσου , είναι οι ιππικοί αγώνες ,που γίνονται κάθε χρόνο ,στις 23 Απρίλιου του Αγίου  Γεωργίου.

Οι ιππικοί αυτοί αγώνες έχουν την αρχή τους σε πολύ μακρινή εποχή. Η παραδοση τους τοποθετεί στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας. Λέγεται – κατά την παράδοση – ότι στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι , που γυμνάζονταν στην ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιοφόροι του αγώνα για την απελευθέρωση. Ο αγώνας είχε ήδη αρχίσει στα βουνά της Μεσσηνίας , από τον Γρηγόριο Παπαφλέσσα , πολύ πριν ακόμη υψωθεί στη Μονή της Άγιας Λαύρας η Σημαία της επανάστασης .

Οι εμπνευστές των ιππικών αγώνων , για να εξαπατήσουν τους τούρκους ισχυρίζονταν ότι οι αγώνες έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα και γίνονται στις 23 Απρίλιου , ημέρα που το χωριό έχει θρησκευτικό πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

Η παράδοση μας λέει ακόμη , ότι επ΄ευκαιριας του εορτασμού – του πανηγυριού και των αγώνων , συγκεντρώνονταν στο Πλατύ διάφοροι οπλαρχηγοί και ανταλλάσανε απόψεις  και γνώμης για την καλύτερη διεξαγωγή του απελευθερωτικού αγώνα.

Για να κάνουν πιο αληθοφανή τον ισχυρισμό , ότι οι αγώνες αυτοί είχανε αποκλειστικά θρησκευτικό χαρακτήρα , απένειμαν σαν έπαθλο στον πρώτο μια κουλούρα ζυμωμένη με αλεύρι , αυγά και ζάχαρη . Το βραβείο το αθλοθετούσε το εξωκκλήσι Άγιος Γεώργιος , στην περιοχή του όποιου βρίσκετε ο ιππόδρομος .

Μετά την απελευθέρωση του γένους από τον τουρκικό ζυγό , σαν ιστορικό πλέον έθιμο συνεχιστήκαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα οι ιππικοί αγώνες , με έπαθλο την κουλούρα μέχρι το 1910.

Από το 1919 μέχρι τι 1927 , με την φροντίδα της εκκλησιάς καθιερώνονται τρία έπαθλα , ένα ρόλοι για τον πρώτο, ένα χάλκινο για τον δεύτερο και την ιστορική κουλούρα για τον τρίτο .

Από το 1927 μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο 1940, τους ιππικούς αγώνες ανέλαβε υπό την προστασία το Υπουργείο Γεωργίας .

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι και στα χρόνια της κατοχής το ιστορικό αυτό έθιμο δεν διακόπηκε. Οι αγώνες γίνονταν πάντοτε στις 23 Απρίλιου , παρόλους τους κινδύνους και τον φόβο των κατακτητών.

Από το1947 το Υπουργείο Γεωργίας μαζί με την Φίλιππο Ένωση , για την καλύτερη διεξαγωγή των αγώνων αποφάσισαν να χρηματοδοτούν τα πρώτα άλογα . κάποια αλλά έπαθλα συγκεντρώνονταν από τους συχωριανούς του εξωτερικού , την κοινότητα  και την εκκλησία του χωριού.

Είναι περιττό να ειπωθεί ότι κάθε χρόνο , χιλιάδες ξένων , από όλα τα μέρη της Μεσσηνίας , συγκεντρώνονται στο Πλατύ , για να προσκυνήσουν τον Άγιο Γεώργιο και να παρακολουθήσουν τους ιππικούς αγώνες.

Οι αγώνες γίνονται στο ιπποδρόμιο , ο όποιος είναι χωμάτινος δρόμος μήκους 1 χιλιόμετρου και πλάτους 10 μέτρων , ξεκινάει από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και φτάνει μέχρι το χωριό.

Ο Άγιος Γεώργιος από το εξωκλήσι του όποιου γίνεται η εκκίνηση των αγώνων , θεωρείται και ο προστάτης τους αναφέρεται ότι στα 200 περίπου χρόνια αγώνων δεν έχει σημειωθεί κανένα σοβαρό ατύχημα.

Σήμερα που οι τεχνολογία έχει περιορίσει την ύπαρξη αλόγων στο χωριό και την περιοχή , και ενώ όλοι περίμεναν κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το έθιμο , γελαστήκαν . πολλές οικογένειες του χωριού αλλά και ευρύτερα από το νόμο Μεσσηνίας έχουν αναλάβει την συντήρηση αλόγων – μάλιστα από καλές ράτσες – με μονό σκοπό να τρέξουν στους αγώνες , χωρίς να νοιάζονται για το χρηματικό έπαθλο , το όποιο συνήθως δεν καλύπτει τα έξοδα.

Έτσι πιστεύεται ότι θα συνεχίσει να υπάρχει αυτό το όμορφο έθιμο το μοναδικό ίσως στην Πελοπόννησο με τόσο μεγάλη διάρκεια στο χρόνο.fgfg 1 fgfg 2 fgfg 3 fgfg 4 fgfg 5