Μια μερα και μια νυχτα στο Βουλκανο

Μια μέρα και μια νύχτα στο μοναστήρι του Βουλκάνου .

Ίσως το πιο σημαντικό φωτογραφικό γεγονός για μένα φέτος.

Ήταν μια φοβερή εμπειρία να παραβρεθώ εκεί σήμερα.

Πολλές εικόνες αλλά και πολλά συναισθήματα , αφού νιώθω ότι έχω πλησιάσει πολύ κοντά στην λέξη άθεος .

Όμως σήμερα είδα πάλι την δύναμη της πιστής μας και τη δύναμη που έχουμε εμείς μέσα μας για αυτή……

Με την ευκαιρία ο γέροντας μου  Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος μου είπε δυο λόγια για την ημέρα …

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε η εορτη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα παλαιά και ιστορική Ιερά Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας.

Η ευλάβεια των Μεσσηνίων για την Μεγαλόχαρη έχει διαμορφώσει ιδαίτερο λατρευτικό τυπικό κατά την ημέρα της πανηγύρεως αυτής. Στην ιερά Μονή, ως πολύτιμος θησαυρός φυλάσσεται η ιερά και θαυματουργός Εικών της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας. Μικρή σε μέγεθος, άλλά τεράστια σε πνευματική αξία, τόσο για τους πατέρες της Ιεράς Μονής, όσο και για όλους τους Μεσσηνίους.

Η σημερινή Μονή του Βουλκάνου είναι η νέα Μονή, αφού η πρώτη η παλαία, ευρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη, κτισμένη έπάνω στον αρχαίο Ναό του Ιθωμάτα Διός. Εκεί κατά τόν 8 αιώνα, κατά την παράδοση, βρέθηκε θαυματουργικώς η είκονα της Παναγίας μας. Έτσι κτίσθηκε η πρώτη Μονή πού σήμερα ονομάζεται “Καθολικόν”.

Στο Καθολικό, τελείται κατά την παραμονή της εορτής, ολονύκτιος Αγρυπνία από τους Πατέρες της Μονής, κατά την διάρκεια της οποίας πλήθος κόσμου ανεβαίνει στο παλαιό Μοναστήρι με τα πόδια προκειμένου να προσκυνήσει τη χάρι Της στο τόπο πού βρέθηκε. Το πρωί, μετά το πέρας της Αγρυπνίας η ιερά Εικόνα κατέρχεται από το παλαιό Μοναστήρι , προς το κάτω το νεότερο εν ενεργεία, όπου την υποδέχονται ο Σεβ. Μητροπολίτης, ο Καθηγούμενος με τους Πατέρες της Μονής, οι Αρχές του Νομού και πλήθος κόσμου. Κατόπιν εισοδεύται η ιερά Εικόνα στο Ναό της Μονής και αρχίζει η κατανυκτική θεία Λειτουργία.

Το εσπέρας της παραμονής, και στο κάτω Μοναστήρι, τελείται Μεγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου ψάλλονται στον προαύλειο χώρο της Μονής τα Εγκώμια της Θεοτόκου και περιφέρεται ο Επιτάφιος Αυτής.

Εφέτος κατά τον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ κατά τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ Χρυσόστομος.eboulk_02 eboulk_03 eboulk_04 eboulk_05 eboulk_06 eboulk_07 eboulk_08 eboulk_09 eboulk_10 eboulk_11 eboulk_12 eboulk_13 eboulk_14 eboulk_15 eboulk_16 eboulk_17 eboulk_18 eboulk_19 eboulk_20 eboulk_21 eboulk_22 eboulk_23 eboulk_24 eboulk_25 eboulk_26 eboulk_27