μεσσηνη “ΣΑΙΤΕΣ”

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα σε ένα ”μπουλούκι’’ στη Μεσσήνη , το « μπουλούκι του Σταύρου Φαρμάκη και Ρήγα Φεραίου »  και παρακολούθησα όλη την διαδικασία από  το έθιμο αυτό.

Ξεκινήσαμε με το δίπλωμα τις σαΐτας, ύστερα  με το φτιάξιμο του μπαρουτιού και τέλος με το γέμισμα.

Όλα αυτά έγιναν στο σπίτι του Σταύρου και με την επίβλεψη του επίτιμουκαπετάνιου , του Αντώνη.Όταν έφτασε Μεγάλη Παρασκευή με τον επιταφιο εγιναν η πρωτες δοκιμές από όλα τα μπουλούκια στην πλατεία τις Μεσσήνης.

Την Κυριακή του Πάσχα στο πατρικό του καπετάνιου άρχισε να μαζεύεται το μπουλούκι .

Η γιαγιά  τους μού είπε ότι από 5 χρονών έδενε το κεφάλι  σε βρεγμένες σαΐτες,  έχοντας το σπίτι του καπετάνιου μια ιστορία από το 1934 που πήγαιναν με το φορτηγό του Πολυδούρη και έριχναν στον Αη Γιάννη.

Επίσης, μου είπε πως  ο μύθος λέει ότι οι πρώτες σαΐτες έγιναν με καλάμια και τις χρησιμοποιούσαν για να φοβερίσουν το ιππικό του Ιβραημ στη μάχη της Βέργας .

Έπειτα ,  έγινε οι μοιρασιά ,όπου  κάθε ένας με το σακούλι του περνούσε τελετουργικά  από τον καπετάνιο και έπαιρνε τις σαΐτες του. Οι μοιρασιά δίκαιη  και για  τα 8 άτομα του μπουλουκιού  από τον οκτάχρονο Γιώργο  μέχρι τον καπετάνιο που ακολουθεί το έθιμο 40 χρόνια.

Ακολούθησε ο σαϊτοπόλεμος (όπως αποκαλείται ) έγινε στο μετόχι του Βουλκάνου.

Ευχαριστώ πολύ.esaites_02 esaites_03 esaites_04 esaites_05 esaites_06 esaites_07 esaites_08 esaites_09 esaites_10 esaites_11 esaites_12